13 listopada klasy 2a i 3a wybrały się na jesienne warsztaty do gospodarstwa agroturystycznego „Owieczka” w Łukowicy. Podczas zajęć uczniowie dowiedzieli się różnych ciekawych faktów na temat dyni i ziemniaków. Mieli okazję degustować pieczonego ziemniaka oraz zupę dyniową. Warsztaty obfitowały w różne formy aktywności. Dzieci przygotowywały ciasteczka, które kształtem nawiązywały do jesienni. Wśród nich można było odnaleźć jeża, wiewiórki, dynie, gruszki, jabłka, liście. Kolejną atrakcją był spacer ścieżką edukacyjną. Uczniowie zgłębili wiedzę na temat zwierząt i roślin występujących w lesie. Mogli nakarmić zwierzęta w zagrodzie m.in. owce, daniele, barany oraz nazbierać liści, by stworzyć jesienną mozaikę dyniową. Bogactwo fauny i flory o tej porze roku było „żywą” lekcją przyrody. [MS]